We were asked by The Leys School to come up with a phased repair programme for their Victorian Chapel.
After carrying out a survey of the exterior fabric we drew up a comprehensive report showing areas of concern and gave different options for repair, conservation or replacement.
Sample areas of cleaning and repair were carried out, overseen and approved by the local conservation officer.
From this the Architects (Cavaleri Partnership) were able to formulate a final programme that implemented and carried out over a two year period.
Work to the West Elevation of the Chapel was carried out in 2015. The North, East and South Elevation has were carried out in 2016.
Every effort was made to conserve and consolidate the existing fabric where possible using nano lime consolidation techniques and CaLoXiL nano injection grouting on finely carved areas.
Areas that still maintained their structural integrity had failing areas de-frassed and protected with lime mortar build ups.
Nano-particle sized super-hydrophobicity was given to all conserved surfaces in order to protect from moisture for 15 years whilst allowing 100% breathability.
This was spray applied as a Tecnadis PRS Effect solution of suspended nano particles in ethanol.
Fabric deemed structurally unsafe was replaced using Stoke Ground Bath Stone to match as closely as possible the original Bath stone.
We had a large team of craftspeople working intensively to carry out the large programme of work over the holiday periods to minimise the impact the repairs had on the school.

 

Related Projects
Frankel-Museum-Newmarket-Hibbitt- StonemasonsQueens unveiling plaque Newmarket Horseracing museum - Hibbitt Masonry